Terugblik op de speciale trainersavonden: zo zorg je als jeugdtrainer voor leuke en interessante trainingen

Geplaatst op 13 November Tue door Jacky Ruiterman

Op dinsdag 29 en donderdag 31 oktober organiseerde de Den Hoorn Academie (DHA) twee speciale trainersavonden voor jeugdtrainers. Met onder andere demonstraties van oefenvormen op het veld en trainingsvoorbeelden uit de KNVB databank ‘RINUS’, stonden de avonden in het teken van nieuwe inzichten voor het verbeteren van de voetbaltrainingen. Maar liefst 55 deelnemers uit alle leeftijdsgroepen deden met veel plezier en enthousiasme aan het programma mee.

Gerard Gronsveld (JO19-1) en Edwin Arndts (vrouwen 1) verzorgden boeiende demonstratietrainingen die door de jeugdtrainers geconcentreerd werden bekeken. Aan de hand van observatie opdrachten werd er gekeken en nagepraat, onder andere over hoe de trainer het deed en welk doel de training had.

Naast de oefeningen die aan het begin van de avond op het veld gedaan werden, werden de deelnemers ook geïnspireerd door een workshop over PEP-coaching en het online aanbod van de KNVB. Deze digitale databank, genaamd ‘RINUS’, is gevuld met leuke en interessante oefenvormen en trainingen voor elke leeftijd wat het plezier tijdens de training voor de trainers en spelers vergroot. In een half uur kwamen de belangrijkste toepassingen aan bod die onderling met elkaar werden besproken.

De workshop coaches Edger Kuntz en Fred Grens speelden in op de ervaring en vragen. Daarbij stonden het effect van de coaching en het lastige aspect ‘preventief coachen’ centraal.

Voordat het afsluitende drankje genuttigd kon worden, was er nog een interessante presentatie over het video-analyse systeem. SV Den Hoorn medewerker Shamil Ali vertelde over de meerwaarde van de video-analyses die met behulp van de twee camera’s achter de doelen op veld 1 gedaan kunnen worden en liet mooie beelden zien. Dit seizoen wordt het systeem getest en alleen toegepast bij de selectieteams. Daarna zullen meer teams gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid.

Elke trainer gaf, met in de hand een lekker drankje, schriftelijk aan wat de ondersteuning is waar hij behoefte aan heeft.

Edger en Fred gaan zo snel mogelijk aan de slag met de vragen zodat de trainer verder kan en de trainingen nog beter worden.

En…..er komt zeker een tweede avond!